העין נמצאת בתוך שקע גרמי בגולגולת הנקרא ארובת העין (תמונה 1). ארובת העין מעניקה הגנה לגלגל העין מכל הכיוונים, פרט לכיוון הקדמי. השרירים המניעים את העין נמצאים בארובה ואחוזים בדופנותיה. בארובה נמצאים עצבים מוטוריים, תחושתיים ואוטונומיים המגיעים לעין ולרקמות שסביבה. החלל שבין האיברים הנמצאים בארובה מלא ברקמת שומן (תמונה 1) ורשת סבוכה של סיבי רקמת חיבור, העוזרים לייצב את העין במרכז הארובה, מעל רצפת הארובה, ולעזור בעיגון שרירי העין.
הקירות הגרמיים של הארובה יוצרים שקע בצורת פירמידה, שבסיסה הוא המפתח הקדמי, וקודקודה הוא החלק האחורי של הארובה. כל ארובה מורכבת מחלקים של 7 מעצמות הגולגולת. עצמות אלו הם הפרונטלית, המקסילרית, הזיגומטית, האתמואיד, הלקרימלית והספנואיד (תמונה 2). העצם הפרונטלית, הספנואיד והאתמואיד הן כל אחת עצם אחת מרכזית, המשתתפת במבנה שתי הארובות.
לתקרת הארובה צורת משולש, והיא מורכבת מהעצם הפרונטלית ומהכנף הקטנה של עצם הספנואיד. כנף זו משתתפת בבניית התעלה האופטית, הנמצאת בחלק האחורי של הארובה, ושדרכה עובר עצב הראיה. העצם הפרונטלית יוצרת מקדימה את הקצה העליון של הארובה. מתחת לקצה העליון הצידי של הארובה שוכנת בלוטת הדמעות.
הרצפה מורכבת מחלקים של העצם המקסילרית והעצם הזיגומטית ומחלק קטן של עצם הפלטין. בחלק האחורי של הרצפה נמצא החריץ הארובתי התחתון (inferior orbital fissure). רצפת הארובה דקה, ונוטה במיוחד להישבר בזמן חבלה קשה לעין. מאותה סיבה זיהום של הסינוס המקסילרי, הנמצא מתחת לרצפת הארובה עלול לעבור דרכה ולערב את הארובה.
הקיר המדיאלי הוא זה שקרוב לאף. הוא מורכב מהבליטה הפרונטלית של עצם המקסילה, העצם הלקרימלית, האתמואיד וחלק מגוף הספנואיד. העצם הלקרימלית יחד עם הבליטה הפרונטלית של העצם המקסילרית, יוצרות מעין שקע שבו נמצא שק הדמעות. עצם האתמואיד יוצרת את מרבית הקיר המדיאלי של הארובה. קיר זה הוא הדק ביותר מבין קירות הארובה, ולכן הוא נוטה להישבר במהלך חבלה קשה לעין, וגם להיות נקודת מעבר לזיהומים מהסינוס האתמואידלי אל תוך הארובה.
קיר זה מורכב מהעצם הזיגומטית מקדימה, ומהכנף הגדולה של עצם הספנואיד מאחור. קיר זה מופרד מתקרת הארובה ע"י החריץ הארובתי העליון.
מספר פתחים וחריצים נמצאים בארובה, והם מאפשרים כניסה ויציאה של כלי דם ועצבים אל גלגל העין ואל הרקמות שבארובה (תמונות 3-4).
1. התעלה האופטית – מורכבת מחלק של עצם הספנואיד. דרכה עוברים עצב הראייה והעורק האופתלמי.
2. החריץ הארובתי העליון – ממוקם בין גג הארובה והקיר הצידי, ונוצר כתוצאה מהחלל שבין הכנף הקטנה והכנף הגדולה של עצם הספנואיד. מקדימה לחריץ נמצאת רצועה טבעתית של רקמת חיבור הנקראת הטבעת הגידית המשותפת (או ה- annulus of Zinn). טבעת זו היא נקודת המוצא המשותפת של 4 השרירים הישרים המניעים את גלגל העין. דרך חריץ זה עוברים עצבים וכלי דם רבים (תמונה 3-4). העצבים הלקרימלי, הפרונטלי, הטרוכלארי, והוריד האופתלמי העליון עוברים דרך החריץ ומעל הטבעת הגידית. החלקים העליון והתחתון של העצב השלישי (אוקלומוטור), העצב הנאזו-ציליארי ועצב האבדוסנס עוברים דרך החריץ ודרך הטבעת הגידית (תמונה 4). עצב הראייה והעורק האופתלמי עוברים דרך התעלה האופטית ודרך הטבעת הגידית.
העצבים הנכנסים לתוך הטבעת הגידית מעצבבים את השרירים המניעים את העין (תמונה 4). עובדה זו משמשת בהרדמה המקומית המתבצעת בחלק מניתוחי העיניים (הרדמה רטרו-בולברית). ע"י זריקה המתבצעת לחלל זה, הנמצא מאחורי גלגל העין, חלל שבו עוברים רב העצבים המעצבבים את העין ואת השרירים, ניתן לגרום לאלחוש העין ולשיתוק תנועותיה, ובכך לאפשר את ביצועם של ניתוחים תוך-עיניים שונים.
3. החריץ הארובתי התחתון – ממוקם בין רצפת הארובה ובין הקיר הצידי. דרכו עוברים סיבים של העצב המקסילרי, וכלי דם שונים ובהם הוריד האופתלמי התחתון (תמונה 3).
בגולגולת נמצאים חללים מלאי אויר המצופים ברירית, והנקראים סינוסים (תמונה 5). הסינוסים מפחיתים את משקל הגולגולת ומסייעים בתהודת הקול. הארובה מוקפת משלושה צדדים בסינוסים: הסינוס הפרונטלי מלמעלה, הסינוסים האתמואידלי והספנואידלי מהצד המדיאלי, והסינוס המקסילרי מלמטה. הסינוס המקסילרי הוא הגדול ביניהם.
זיהומים של הסינוסים עלולים לחדור דרך קירות הארובה ולגרום לזיהום ארובתי (Orbital Cellulitis). זיהום זה מערב את הרקמות הרכות של הארובה, ומתבטא בכאב, נפיחות העפעפיים, בלט גלגל העין וירידה בתנועות העין. מצב זה מופיע בילדים הסובלים מהתקפים חוזרים של סינוסיטיס, ומחייב אשפוז וטיפול באנטיביוטיקה תוך-ורידית.
מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.
מהן 4 עצמות שמרכיבות את ארובת העין ?
איזה סוג מפרק יש בין עצמות אלה ומה מאפיין סוג מפרק זה ?
לאחר מצב של שבר מרוסק של סינוס פרונטאלי משמאל, מלווה בהמוסינוס, שברים בגג ארובת העין השמאלית עם פרגמנט של עצם אינטרא-אורביטלי, שבר BLOWOUT גדול ברצפת ארובת עין השמאלית. בצקת רטרובולרי עם התבלטות קלה של גלגל העין החוצה עם מעורבות של שריר העין. שבר מרוסק בקיר הליטרלי של ארובת העין השמאלית, שבר מרוסק בקיר לטרלי ולטרלי תחתון של הסינוס המקסילרי משמאל עם פרגמנטיים גרמיים בתוך הסינוס, מלווה בהמוסינוס, המטומה תת עורית פרונטופרונטאלי גבוה משמאל, המטומה ואמפיזמה תת עורית בפנים משמאל. עברתי ניתוח תיקון – פלטות לשחזור ולקיבוע הארובה והזיגומה. אני מרגישה שיש שקיעה של העין ובדיקת CT ארובות עיניים הראתה גובה ארובות באיזור אינסרציה עצב אופטי כ- 3.4 ס"מ מימין, 3 ס"מ משמאל. מה גובה תקין של ארובות העין? לי נראה שה- CT לא מראה בצורה נכונה את המצב שלי, כי העין שקועה מאוד וזה בולט…
אסי
בני בן 32 התעוור לפני 4 שנים מתאונה ,עין אחת פרוטזה .רוצה לעשות את הניתוח שתל ארובת העין
שאלתי האם זה מסוכן ואיפה עושים את זה .
הרופא שמטפל בו עובד בבית חולים שקופת חולים כללית לא עובד איתו
אשמח ליעוץ .
אני סובל מהפרעה כפייתית בדרגה קלה. והעניין הוא שלעיתים אני נתקל במחשבה האם אני יכול להוציא לעצמי את העין עם האצבע באמצעות הכנסת האצבע לתוך ארובת העין ובכוח לדחוף אותה החוצה. האם זה אפשרי? זו שאלה רצינית לחלוטין.
תומר
השאירו פרטים ונחזור אליכם