חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

העדשה

מבנה העדשה

תמונה 1. העדשה נמצאת בין הקשתית מקדימה והזגוגית מאחור.

העדשה בעין היא איבר שקוף וקמור משני צדדיו, שאין בו כלי דם, ושאחוז ע"י סיבים הקרויים זונולות לשלוחות גוף העטרה הנמצאות מסביב לעדשה. העדשה נמצאת בין הקשתית מקדימה ובין הזגוגית מאחור (תמונה 1).

כוח השבירה הממוצע של העדשה הוא כ- 19 דיופטר (להשוואה, כוח השבירה הממוצע של הקרנית הוא כ- 42-44 דיופטר). העדשה מוקפת קופסית, כשחלקה הקדמי עבה יותר מחלקה האחורי. הקופסית הקדמית מורכבת מתאי אפיתל, המכילים גרעין, ואת כל האברונים הקיימים בתאים רגילים. בהיקף העדשה, שהוא מעין "קו המשווה" שלה, מתרחש תהליך ייחודי, שבו הופכים תאי האפיתל בתהליך של התמיינות לתאי-סיבים. כל סיב כזה הוא במקור תא אפיתל שהחל להתארך, ולאבד בהדרגה את האברונים הפנימיים שלו. עם הגיל תהליך התמיינות הסיבים לתאים מתקדם בהדרגה, וסיבים-תאים אלו מתארכים לכיוון החלק הקדמי והאחורי של העדשה, ויוצרים את סיבי העדשה (תמונה 2). גרעיני התאים וכל האברונים הפנימיים נעלמים בהדרגה.

במהלך החיים סיבים אלו הולכים ונדחסים לכיוון מרכז העדשה, ויוצרים את גרעין העדשה (תמונה 2). בחלק הקדמי והאחורי של העדשה נוצרים תפרים, שהם קווי החיבור של הסיבים הכישוריים הקדמיים והאחוריים שמגיעים מקו המשווה של העדשה ומתחברים במרכז. בניגוד לרקמות אחרות בגוף בהן תאים מתים ומתחלפים עם הזמן, בעדשה התאים אינם מתים ואינם מתחלפים. כל הסיבים, שהם למעשה תאי אפיתל שעברו התמיינות לסיבים, הולכים ונדחסים לכיוון גרעין העדשה, ובמהלך החיים נוצרים סיבים חדשים בהיקף, שבתורם גם הם נדחסים לכיוון מרכז העדשה. לפיכך גרעין העדשה (nucleus) מכיל את הסיבים הותיקים ביותר, שמקורם בתקופה העוברית, בעוד שהסיבים הצעירים יותר נמצאים בהיקף העדשה, והם מרכיבים את קליפת העדשה (cortex).

בתוך הגרעין של העדשה אין כל פעילות מטבולית, ועיקר הפעילות המטבולית בעדשה נעשית בהיקף. פעילות זו כוללת מעבר אקטיבי של מלחים וחומצות אמינו דרך תאי האפיתל, ובניית חלבונים בסיבי העדשה. פעילות מתמדת זו חיונית לשמירת שקיפות העדשה, וחיונית לבנייה המתמדת של הסיבים בהיקף. פגיעה בפעילות זו גורמת להיווצרות עכירויות בעדשה, אובדן שקיפותה והתפתחות קטרקט (יירוד).

מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.

תפקיד העדשה

העדשה משתתפת בשבירת קרני האור ומיקודן על הרשתית, והיא תורמת בממוצע כ- 19 דיופטר לכוח השבירה של העין (את 44 הדיופטרים הנותרים תורמת הקרנית). כוח השבירה של העדשה נובע מאינדקס השבירה הגבוה של סיבי העדשה ביחס לנוזל הלשכה הקדמית. אינדקס השבירה זה הוא תוצאה של ריכוז גבוה של חלבוני העדשה (הנקראים קריסטלינים) בתוך סיבי התאים.

יכולת העדשה לשנות את כוח התשבורת שלה כדי להתמקד על עצמים קרובים נקראת אקומודציה. תהליך זה מתאפשר ע"י התכווצות שריר העטרה, הגורמת לעליית קוטרו ולהרפיית הזונולות האוחזות בעדשה. כתוצאה מהאלסטיות של סיבי העדשה, עולה הקמירות המרכזית של החלק הקדמי של העדשה, כוח התשבורת שלה עולה, וכך מתאפשרת התמקדות העין על עצמים קרובים. הרפיית שריר העטרה גורמת למתיחת הזונולות, ולירידת כוח התשבורת.

יכולת האקומודציה גדולה ביותר בגיל הילדות. יכולת זו יורדת עם הגיל, ולאחר גיל 40 יש ירידה משמעותית ביכולת זו, דבר המצריך שימוש במשקפי קריאה. תהליך זה ידוע כפרסביאופיה (presbyopia) או זוקן ראיה.

לחצו כאן למידע נוסף על תהליך האקומודציה ועל פרסביאופיה.

שינויים בעדשה עם הגיל

תמונה 3: קטרקט

שינויים ביוכימיים המתפתחים עם הגיל בסיבי התאים בעדשה גורמים לירידה הדרגתית בשקיפות העדשה ולעליה בכוח התשבורת שלה. גרעין העדשה מקבל עם הגיל גוון צהבהב, תהליך הנקרא nuclear sclerosis. עם הגיל נעשה צבע הגרעין צהוב יותר, ובהמשך יכול לקבל גוון צהוב כהה, ואפילו חום. תהליך ה- nuclear sclerosis כרוך בעליית כוח התשבורת של העדשה ובעלייה בקוצר הראייה או בהופעת קוצר ראייה שלא היה קיים קודם לכן. תהליך זה יכול לגרום בתחילה לשיפור ביכולת הקריאה בשל העלייה בכוח התשבורת. תהליך זה מלווה בירידה בראיית לילה, וכן בירידה הדרגתית בראיית הצבעים.

תהליכים אלו הולכים ומתפתחים עם הגיל. כאשר העדשה מאבדת את שקיפותה בצורה המשפיעה באופן משמעותי על חדות הראיה, מצביע הדבר על התפתחות קטרקט (ירוד). אחד המחקרים האפידמיולוגיים הגדולים בארה"ב הראה ש- 38.8% מהגברים ו-45.9% מהנשים מעל גיל 74 סובלים מקטרקט הגורם לירידה משמעותית בראייה.

יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

קטרקט מישני 22/04/2022

שלום
עברתי ניתוח קטרקט לפני 5 שנים . בעין שמאל התפתח קטרקט מישני. נאמר לי שהטיפול הוא לבצע חור בקופסית האם זה מדוייק או שלמעשה מורידים חלק מהתאים שמצפים את הקופסית העכורה
בברכה
עליזה

שלום עליזה,

נכון. זה בדיוק הטיפול שאת צריכה (מתבצע ע"י לייזר מיוחד הנקרא YAG laser). אבל במקום להגיד "חור בקופסית" היו צריכים להגיד לך "פתח בקופסית" ואז זה היה נשמע יותר נחמד.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

ירידה בכמות האור בעין ימין 02/06/2020

היי שלום. שמי דוד בן 74 לפני מספר שנים עשיתי ניתוח להסרת ירוד ותיקוןן ראיה ( החלפת עדשה ??). לאחרונה אני מרגיש שכניסת האור לעין ימין פחותה וצבע לבן משתנה למעט כהה יותר.

דוד

שלום רב,

עליך לפנות לבדיקת רופא עיניים.

יתכן שהתפתחה עכירות של הקופסית האחורית (מה שנקרא קטרקט משני), בה ניתן לטפל בעזרת לייזר. יתכנו גם סיבות אחרות, ןלכן יש לגשת בהקדם לבדיקת רופא עיניים.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

סינוור והילות אחרי ניתוח קטרקט 08/03/2016

בעין ימין עברתי לפני חודש ניתוח קטרקט בלייזר בו השתילו לי עדשה מולטיפוקלית.לפני שבוע עשיתי את הניתוח בעין שמאל.
כרגע אני רואה מצוין בשתי העיניים גם לקרוב וגם לרחוק,רק שבנהיגה בלילה אני שמה לב שהאורות של המכוניות ממול מסנוורות אותי ואני רואה הילות מסביב לאורות.
האם זו תופעת לוואי של הניתוח שעם הזמן תעבור לבד? או שיש צורך לטפל בזה? ואם כן כיצד לטפל?האם זה אומר שנגרם לעיניים שלי נזק בלתי הפיך בעקבות הניתוח?

ענת

שלום ענת,

סינוורים והילות בנהיגה בלילה הם תופעה מוכרת לאחר השתלת עדשות מולטי-פוקאליות בניתוחי קטרקט. בספרות הרפואית הן מדווחות בשכיחות של 20-25%. בחלק מהמקרים הן חולפות עם הזמן, או שמתרגלים אליהן. בחלק קטן מן המקרים הן גורמות להפרעה משמעותית, ואז יש צורך בניתוח להחלפת העדשות.

מכיוון שאת נמצאת כעת זמן קצר אחרי ניתוחי קטרקט בשתי עינייך, מומלץ להמתין ולהסתגל למצב החדש. כ"כ מומלץ להיבדק אצל הרופא המנתח שלך ולהתייעץ אתו באשר לתופעות הסנוורים וההילות, ועל ניסיונו בטיפול במצבים אלו.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

תופעות לוואי אחרי לייזר יאג 10/05/2015

היום עברתי טיפול לייזר יאג. מיד אחרי הטיפול ועד עכשיו, 5 שעות אחרי הטיפול, אני סובל מזבובים בעין שטופלה. שאלתי היא מדוע זה קרה והאם זו תופעה סטנדרטית אחרי הטיפול ויש סיכוי שזה יחלוף בימים הקרובים.

משה

שלום משה,

הטיפול שעברת הוא ביצוע פתח במרכז הקופסית האחורית התומכת בעדשה התוך עינית שהושתלה לך בניתוח להסרת קטרקט. לעיתים הקופסית האחורית עוברת תהליך של עכירות, הגורם לירידה בראייה. הטיפול ב- YAG laser יוצר פתח במרכז הקופסית העכורה, ומשפר את הראייה.

במהלך יצירת הפתח ע"י הלייזר, יתכן שחלקים ממרכז הקופסית, עליהם בוצע הלייזר, יתפרקו לחלקיקים קטנים יותר המרחפים ממש מול ציר הראייה. חלקיקים קטנים אלו של הקופסית נראים לך כמו זבובים. בד"כ החלקיקים האלו שוקעים עם הזמן ויורדים אל מתחת לציר הראייה, והראייה משתפרת. מומלץ להמתין בסבלנות.

בברכה,

פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה