חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

פטריגיום

תמונה 1. פטיריגיום

פטריגיום (Pterygium, בעברית: תבלול) הוא תהליך ניווני כרוני מתקדם של הלחמית (לובן העין). התהליך מתבטא בהופעת רקמת לחמית לא תקינה המאופיינת בריבוי כלי-דם, והצומחת על גבי הקרנית, בצורה של של כנף או משולש (תמונה 1), בד"כ באיזור הנזאלי של הקרנית (האיזור בין העפעפיים הקרוב אל האף).

הפטריגיום נפוץ ביותר באיזורים עם אקלים חם, יבש ומאובק, שבהם יש חשיפה מרובה לקרינת השמש. באוסטרליה, טיבט ומונגוליה שיעור הפטיריגיום באוכולוסיה נע בסביבות 15-18%.

הפטריגיום גורם להפרעה משמעותית לעין ולראיה, המתבטאת בתחושת גירוי ואי נוחות בעין, שינויים בחדות הראיה, פגיעה ביכולת להרכיב עדשות מגע, ופגיעה במראה האסטתי. הטיפול בו כולל תחליפי דמעות ונוגדי דלקת הניתנים מקומית במצבים הקלים, וניתוחים שמטרתם הסרת הפטריגיום ומניעת הישנותו.

כיצד מתפתח פטריגיום?

חשיפה ממושכת לקרינת UV נחשבת לגורם העיקרי להתפתחות הפטריגיום. מחקרים הראו שקרני האור הפוגעות בחלק החיצוני של העין, מתמקדות משיקולים אופטיים בחלק הנזאלי של הגובלת (הגבול שבין הקרנית והלחמית). התמקדות זו גורמת לריכוז של אור הגדול פי 20 מכל מקום אחר בעין, דבר הגורם לנזק ממוקם לאיזור הגובלת. נזק זה מעודד את יצירת הפטריגיום באיזור הנזאלי של הגובלת וצמיחתו לכיוון הקרנית.

מחקרים אחרים הדגימו שדלקות כרוניות של משטח העין החיצוני, ובמיוחד מצב של יובש העין, גורמות להופעה של תאי דלקת בלחמית, שחרור של גורמי דלקת (ציטוקינים) ואנזימים הגורמים לפירוק הרקמה, לשפעול של תאי רקמה (פיברובלסטים), וכל אלו גורמים לשינויים הכרוניים ברקמה המתבטאת לבסוף בהופעת הפטריגיום.

מהם הסימנים של פטריגיום?

פטריגיום נראה כמו נגע דמוי כנף או בצורה משולש, היוצא מאיזור הלחמית הנזאלית לכיוון הקרנית (תמונה 2). החלק הנמצא בתוך הקרנית נקרא ראש הפטריגיום, והחלק הנמצא בלחמית נקרא גוף הפטריגיום. הפטריגיום יכול להופיע במגוון גדלים וצורות, החל מפטריגיום קטן ולא משמעותי, החודר למרחק של פחות מ-1 מ"מ אל הקרנית, ועד לפטריגיום גדול החודר אל מרכז הקרנית. הוא יכול להיות שטוח או בשרני ועבה. הפטריגום יכול להיות בעין אחת או בשתי העיניים, ראשוני או חוזר (לאחר שכבר הוסר בניתוח), והוא יכול לעיתים רחוקות להיות דו-ראשי (כלומר לצמוח משני צידי הקרנית).

תמונה 3. פינגוקולה בולטת ומודלקת.

פינגוקולה (Pinguecula) היא נגע קטן, ממוקם ובולט, בגוון לבן-צהוב, המופיע גם הוא בחלק הנזלי של הלחמית, ליד הגובלת. בניגוד לפטריגיום, הפינגוקולה איננה מתקדמת, ואיננה צומחת אל תוך הקרנית (תמונה 3). כאשר היא גודלה ובולטת, היא יכולה להיות מודלקת ואדומה, ולגרום לתחושת אי נוחות וגיקוי משמעותיים של העין. בד"כ מדובר במצב יציב שאינו מתקדם, אך לעיתים יכולה הפינגקולה להפוך בסופו של דבר לפטריגיום.

כאשר הפטריגיום גדול ומעובה, ובולט מעל פני משטח העין, הוא עלול לגרום לדלקת כרונית של משטח העין החיצוני. הדבר מתבטא באודם ניכר של העין, דמעת, גירוי, צריבה ואי נוחות מתמידים של העין (תמונה 4). פטריגיום כזה גורם לאי נוחות רבה, ולהפרעה אסתטית משמעותית, ובמרבית המקרים יהיה צורך לבצע ניתוח להסרת פטריגיום.

בעיה נוספת שהפטריגיום יכול ליצור היא עיוות של הקרנית. פטריגיום גדול עלול למשוך את הקרנית בנקודת החיבור שלו אליה, וע"י כך למשוך אותה ולגרום להשטחתה בציר האופקי. כתוצאה תופיעה הקמרה יחסית בציר האנכי של הקרנית. התוצאה תהיה אסטיגמציה גבוהה, שתגרום לצורך להתאים משקפיים עם צילינדר.

במקרים רבים הפטריגיום מתפתח לאט לאורך שנים, ומתקדם בהדרגה לכיוון מרכז הקרנית. ככל שמחכים יותר עם ההחלטה על הסרתו בניתוח, כך הוא יתקדם ויגרום להפרעה רבה יותר בראייה, בתחושת האי נוחות, בהופעת דלקת כרונית, ובהפרעה הקוסמטית. לעיתים נוצרת צלקת באיזור ראש הפטריגיום בקרנית, בעיקר בפטיריגיום מתקדם. במקרים כאלו, לא ניתן להסיר את הצלקת בניתוח להסרת פטריגיום. לכן מומלץ לא להמתין עד שהפטריגיום יגיע למרכז הקרנית, ולהסירו כשהוא עדיין קטן.

מהם הסימפטומים של פטריגיום?

1. גירוי, צריבה, אודם ותחושת אי נוחות בעין – כתוצאה מכך שהנגע מעובה ובולט מעל פי משטח העין.

2. עיוות הקרנית – כתוצאה ממשיכה של הפטריגיום את קצה הקרנית, נגרם בה עיוות הגורם לאסטיגמציה, המתבטאת בצורך להתקין משקפיים עם צילינדר גבוה.

3. פגיעה בציר הראיה – כשהפטריגיום גדול הוא עלול להגיע למרכז הקרנית, ולגרום להפרעה משמעותית לראיה. במצב זה עלולה להתפתח צלקת, שתשאר בקרנית גם לאחר ניתוח.

4. הפרעה ביכולת להרכיב עדשות מגע – כאשר ראש הפטריגיום גדול ובולט, קשה מאוד להרכיב עדשות מגע. הן עלולות ליפול, או לגרום להחמרת הדלקת בעין כתוצאה מהחיכוך בין העדשה ובין קצה ראש הפטריגיום.

5. פגיעה במראה החיצוני – פטריגום גדול ומודלק עלול לגרום לפגיעה במראה החזותי של העין.

מהו הטיפול בפטריגיום?

כאשר הפטריגיום קטן ולא גורם לתלונות, אין צורך בטיפול כלשהוא.

כאשר מופיעים סימני דלקת, ותלונות של גירוי ואי נוחות בעין, הטיפול הוא מקומי בעזרת נוגדי דלקת שונים (סטרואידים או NSAIDS כגון וולטרן), וכן בעזרת תחליפי דמעות ללא חומרים משמרים (דמעות מלאכותיות) כדי להקטין את החיכוך בין העפעפיים והפטריגיום.

מתי יש לבצע ניתוח להסרת פטריגיום? כאשר הפטריגיום מתקדם וגדל אל תוך הקרנית ומתקרב אל ציר הראיה; כאשר הפטריגיום גורם לאי נוחות משמעותית המתבטאת בצריבה, דמעת ותחושת גוף זר; כאשר הפטריגיום גורם לעיוות של הקרנית המתבטא באסטיגמציה גבוהה (צילינדר במשקפיים); או כאשר צריך לבצע ניתוח תוך עיני אחר (כמו ניתוח להסרת קטרקט) והפטריגיום מפריע לביצוע הניתוח.

ניתוח להסרת פטריגיום. הטיפול הדפיניטיבי לפטריגיום הוא הסרתו בניתוח. קיימות שיטות שונות לניתוחי פטריגיום. השיטות המקובלות כיום כוללות שימוש בשתל לחמית ותפירתו באיזור הסרת הפטריגיום מהלחמית, שימוש במיטומיצין C מקומי בתום הניתוח, או שילוב של 2 השיטות. בניתוחים בהם משתמשים בשתל לחמיתי ניתן לבצע את עיגון השתל בעזרת תפרים או בעזרת דבק ביולוגי.

ניתוח פטריגיום מתבצע ע"י מומחה למחלות קרנית. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, במסגרת אמבולטורית, נמשך כ- 30 כד 40 דקות, ולא כרוך בכאב. בסוף הניתוח אנו מניחים עדשת מגע טיפולית על הקרנית, שעוזרת לתהליך הריפוי ומונעת אי נוחות וכאבים. עדשת המגע תישאר על הקרנית במהלך השבועיים שלאחר הניתוח כדי לאפשר את צמיחת האפיתל המחודשת באיזור ראש הפטיריגיום (בקרנית). לעיתים יתכנו כאבים בעין המנותחת ביום הראשון שלאר הניתוח. העין תהיה אדומה וגרויה במהלך השבוע הראשון. הטיפול בשבוע הראשון יכלול טיפות של אנטיביוטיקה וסטירואידים. לאחר כשבועיים נוציא את עדשת המגע ונסיר את התפרים מהלחמית. מכאן ימשיך המטופל להזליף טיפות של סטרואידים לעין המנותחת במשך 3 חודשים, כדי להקטין את התגובה הדלקתית לניתוח, וכדי להפחית את הסיכון בהישנות הנגע.

קיים סיכוי של פחות מ- 5% להישנות הפטריגיום ולצמיחתו מחדש לאחר הניתוח. במקרה כזה ניתן לבצע ניתוח חוזר.

לחצו כאן למידע נוסף על ניתוח להסרת פטריגיום.

 

במאמר שפרסמנו בעיתון American Journal of Ophthalmology  הצגנו שיטה לניתוח פטריגיום המשלבת שתל לחמית עם מיטומיצין C. שיטה זו הדגימה תוצאה קוסמטית מצויינת ולא נצפתה הישנות הפטריגיום באף אחד מן המנותחים.

לחץ כאן לקריאת המאמר.

 

 

 

 

מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.

מעוניינים במידע נוסף על ניתוח להסרת פטריגיום? 

התקשרו ל- 052-6741425 או השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם.

יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

השפעת פטריגיום על הצלחת ניתוח קטרקט 05/10/2022

האם המצאות פטריגיום יכולה לפגום בתוצאה של ניתוח קטרקט או להאט את תהליך ההחלמה ושיפור הראייה של ניתוח קטרקט ?

שלום רב,

השפעת הפטריגיום על ניתוח קטרקט תלוייה בגודלו של הפטריגיום והאם הוא גדל בהתמדה או נמצא במצב יציב.

ככל שהפטריגיום גדול יותר, וקצהו מתקרב למרכז הקרנית - כך השפעתו תהיה גדולה יותר על הראייה לאחר הניתוח. לעיתים פטריגיום גדול יפריע לביצוע הניתוח. במקרים אלו מומלץ לבצע ניתוח הסרת פטריגיום מספר חודשים לפני ניתוח קטרקט.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

נקודה צהובה כהה בעין 15/01/2022

היי, אני בת 39 ולפני כשנה נוצרה אצלי נקודה צהובה כהה בחלק הלבן של העין (אוכל לשלוח תמונה תמונה). נראה לי שזה Pinguecula . זה לא מפריע בריאותית אבל מאוד מאוד מציק לי מבחינה קוסמטית. בכללית רופאי העיניים אמרו לי לעזוב את זה אבל שוב, זה די מציק לי. האם יש בכלל אופציה לנתח דבר כזה אצלכם?

תודה,
הדס

שלום הדס,

פינגווקולה ( Pingueculla) היא בליטה קטנה בלובן העין בגבול ליד הקרנית, בד"כ בצד הפונה לכיוון האף. זאת תופעה הנגרמת משינוים בלחמית על רקע חשיפה מתמשכת לקרינת UV שמקורה בשמש, בדומה לסיבה להתפתחות פטריגיום. מדובר במצב נפוץ מאוד. בד"כ הפינגווקולה לא גורמת להפרעה כלשהיא ואין צורך לטפל בה. לעיתים נדירות, אם היא בולטת מאוד מעל פני משטח העין, היא עלולה לגרום לתחושת אי נוחות וגוף זר. כאשר הפינגווקולה בולטת מעל מפלס שכבת הדמעות המצפה את משטח העין, הקצה שלה מתייבש, ועלול לגרום לכאב ולתגובה דלקתית משנית. במקרים אלו ניתן להסירה בניתוח קטן.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

טיפול בפינגוקולה 06/09/2020

היי
רציתי לדעת האם יש אפשרות להיפטר לגמרי בפינגוקולה
ללא ניתוח עם טיפות או משחה או שהיא יכולה להעלם לבד עם הזמן .

שלום רב,

סד"כ אין צורך להסיר פינגווקולה. אם היא בולטת וגורמת לאודם ואי נוחות ניתן להשתמש בתחליפי דמעות להקטנת החיכוך בינה ובין העפעף. אם הפינגוקולה מאוד בולטת וטיפול בדמעות מלאכותיות לא מביא להקלה, אזי ניתן להסירה בניתוח.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

עישון קנאביס 10/07/2020

שלום פרופסור
עשיתי ניתוח פטרגיום ליפני 4 ימים ויש לי כאבים
האם מותר לי לעשן קנאביס?

ועוד שאלה אני מתעניין גם בהסרת משקפיים אחרי כמה זמן מהניתוח אני יכול לעשות לייזר?

שלום רב,

כאבים לאחר ניתוח פטיריגיום ניתן למנוע ע"י מתן טיפות Nevanac ל-3 ימים לאחר הניתוח, והתקנת עדשת מגע טיפולית בסוף הניתוח. עישון קנאביס לא ישפיע באופן משמעותי על הכאבים שלאחר הניתוח.

הסרת משקפיים בלייזר ניתן לבצע לאחר התייצבות הרפרקציה (המספר במשקפיים) ולפחות לאחר 3 חודשים מהניתוח.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

פטריגיום 13/01/2019

שלום רב פרופסור יש לי בשניי העיניים פטריגיום מה הניתוח המומלץ האם אתה מבצע אותו?

שלום רב,

עליך לעבור ניתוח להסרת פטיריגיום.

אני מבצע ניתוח זה. אנא קבעי תור למרפאתי ב 02-6778899.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

אחרי ניתוח פטריגיום 12/03/2018

שלום רב,
אני 6 ימים אחרי ניתוח פטריגיום..והמנתחת נתנה לי ל-7 ימים דתאמיצין+משחת טוברקס ועדיין אני לא רואה שיפור במראית העין עדיין מין שטף דם..היא אמרה גם עדיף שהעין תהיה עצומה ולא פתוחה..האם זה בסדר?
תודה

שלום רב,

לאחר ניתוח פטיריגיום הלחמית גרוייה ויש בה שטפי דם. אלו נספגים במהלך מספר שבועות, ובד"כ עוברים 3-4 שבועות עד שהעין נראית שקטה. בתקופה זו יש לקחת טיפות סטרואידים.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לאחר ניתוח פטריגיום 04/02/2018

פרופסור סלומון שלום רב.
רציתי לשאול , נמצאת עכשיו כשלושה חודשים אחרי ניתוח פטריגיום , בביקורת אצל הרופא , נאמר לי שהפטריגיום חזר , יחד עם זאת הופיעו לי שתי בלוטות במרכז המצח מעל הגבות .
לאחר בירור עם רופא עור , רופא אף אוזן גרון , ו אולטרסאונד , ללא שום ממצא . האם יש קשר לניתוח ולבלוטות אלו?

ציפורה

שלום ציפורה,

אין שום קשר בין הניתוח שעברת ובין הממצא במצח.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

פטריגיום 24/01/2018

בוקר טוב!
מבקשת לברר האם מקום עבודה שיש בו חשיפה לאבק יכולה לגרום לפטריגיום? (אני עובדת בספרייה בה יש שטיחים מאובקים ומדפיי ספרים שלא מנקים את האבק)

תודה מראש

יעל

שלום יעל,

כנראה שלא. הגורם העיקרי הידוע להתפתחות פטריגיום הוא חשיפה ממושכת של שנים לקרינת השמש. שכחיות הפטריגיום באוכלוסיה עולה עם הקירבה לקו המשווה. ככל שמתרחקים מקו המשווה, לדוגמה במדינות צפון אירופה בהן יש פחות ימי שמש בשנה - כך יורדת שכיחות הפטריגיום. מכיוון שבמדינות כאלו לא חסר ככל הנראה אבק במדפי ספרים מאובקים, ניתן להניח שאין קשר נסיבתי בין אבק ופטריגיום.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

יש לי צורך בניתוח פטריגיום 17/07/2017

יש לי כמה שאלות
1. איזה רופאים מומלצים בתחום?
2.כמה זמן החלמה?
3.האם הנתוח יכול לעשות נזק עתידי?
4. האם הנתוח כואב וכמה זמן הוא נמשך?

שלום בן,

ניתוח פטיריגיום מבוצע ע"י מומחים לקרנית. זמן ההחלמה של איזור הניתוח הוא בד"כ של מספר שבועות, אך ניתן בתקופה הזאת לתפקד ולעבוד. הניתוח בטוח ואינו גורם לנזק כלשהוא. משך הניתוח תלוי בגודל הנגע ובשיטת הניתוח, ויכול להימשך בין 30 דקות לשעה. הניתוח נעשה תחת הרדמה מקומית עם טיפות ואינו כאב. במהלך 2-3 ימים לאחר הניתוח יתכנו כאב ואי נוחות בעין.

אתה מוזמן אלינו לבדיקה ולהערכה לקראת החלטה על ניתוח פטיריגיום.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

טיפות מומלצות לפינגווקולה 20/02/2017

בעין ימין אובחנה הפינגווקולה ואני סובלת מיובש ואדמומית בעין . אלו תרופות מומלצות ?אני לוקחת כרגע טיפות בשם דתאמיצין וזה לא עוזר לי . מה כן יכול לעזור לי ולהקל עליי . תודה רבה

לימור

שלום לימור,

פינגוקולה היא בליטה קטנה בלובן העין, הנמצאת ליד הקרנית, בד"כ מהצד הנזאלי (שקרוב לאף). היא מתפתחת בגלל שינויים בלחמית הנגרמים בגלל קרינת UV, כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש במהלך השנים (בדומה לפטיריגיום). אם הפינגוקולה מאוד בולטת, החלק העליון שלה שאינו מכוסה בדמעות מתייבש, דבר הגורם לחוסר של רקמת הציפוי (חוסר תאי אפיתל) באותו מקום, ולתחושת דקירות, צריבה, ולהופעת דלקת המתבטאת בהופעת כלי דם סביבה.

הטיפול הוא ע"י תחליפי דמעות (בצורת טיפות או ג'ל), וע"י נוגדי דלקת הניתנים בטיפות. ניתן לתת סטרואידים לתקופה קצרה, או נוגדי דלקת לא סטרואדליים (כגון Nevanac או Voltaren). מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה לקרנית שירשום לך תרופות אלו.

בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה