חסכו מעל 1,000 ש"ח על משקפיים ועדשות וקבעו ייעוץ חינם עם פרופ' אבי סלומון, לחצו כאן

הכורואיד (דמית)

תמונה 1. הכורואיד היא השכבה האמצעית מבין שלוש שכבות דופן העין.

שכבת הכורואיד (הדמית) היא האמצעית מבין שלוש השכבות המרכיבות את דופן העין (תמונה 1). היא נמצאת בין הסקלרה והרשתית, והיא מורכבת מרשת מסועפת של כלי דם קטנים, עורקיים וורידיים, המספקים דם לחלקים החיצוניים של הרשתית. עובייה של שכבה זו הוא כשליש מעובי הרשתית (תמונה 1).

שכבת הכורואיד היא חלק מה- Uvea (הענבייה), המכילה גם את הקשתית ואת גוף העטרה. תמונה 1 מדגימה בצבע חום את חלקי ה Uvea, ואת מיקום הכורואיד (חום) בין הרשתית (צהוב) והסקלרה (לבן).

מבנה הכורואיד

תמונה 2. שכבות הכורואיד. כלי הדם נעשים קטנים ככל שמתקרבים לרשתית.

הכורואיד מורכב מ-3 שכבות (תמונה 2):

1. שכבת הסופרה-כורואיד – שכבה זו נמצאת בחלק החיצוני של הכורואיד, מתחת לסקלרה. היא מורכבת מרצועות מסתעפות של רקמת חיבור רפויה, המהווה מעין חלל. בחלל זה עוברים כלי דם ועצבים המגיעים למקטע הקדמי של העין (תמונה 2).

2. שכבת המשתית (סטרומה) – שכבה המורכבת מכלי דם, תאי פיגמנט (מלנוציטים), תאי רקמת חיבור (פיברובלסטים), ותאי דלקת (כגון מאקרופגים, לימפוציטים ותאי פיטום). כלי הדם בשכבה זו יוצרים רשת מסועפת, כאשר כלי הדם החיצוניים (הסמוכים לסקלרה) גדולים יותר, והם הולכים וקטנים ככל שהם מסתעפים ומתקרבים לרשתית (תמונה 2). העורקים המספקים דם לשכבה זו נקראים short posterior ciliary arteries . בשכבה זו נמצאת גם רשת ורידים, המתנקזת לארבעה ורידים הנקראים vortex veins.

תמונה 3. שכבת נימי הדם (הכוריוקפילריס) וממברנת ברוך.

3. שכבת נימי הדם (כוריוקפילאריס) – זו שכבה אחת של רשת נימי דם בעלי חלל רחב, וחלונות הפונים אל הרשתית (תמונות 2-3). קוטר הנימים גדול פי 3 עד 4 מהקוטר של נימי דם רגילות בגוף. גודל זה של נימי הדם מאפשר ל- 2-3 כדוריות דם אדומות לעבור במקביל זו בצד זו בתוך הנימים, בעוד שבנימי דם רגילות יכולה לעבור רק כדורית דם אחת. שכבת נימי הדם צפופה ביותר באיזור המקולה.

ממברנת בְּרוּךְ (Bruch's membrane)  – זוהי ממברנה עבה הנמצאת בין שכבת הכורואיד ובין הרשתית. שכבת תאי האפיתל הצבעני (RPE) צמודה לשכבה זו (תמונה 3).

תפקידי הכורואיד

לכורואיד שלושה תפקידים:

1. התפקיד העיקרי של הכורואיד הוא אספקת חמצן ותזונה לחלקים החיצוניים של הרשתית, וסילוק תוצרי חילוף החומרים של הרשתית.

2. הפיגמנט הכהה שנמצא בכורואיד מאפשר את קליטת עודף האור העובר דרך הרשתית (תפקיד המבוצע גם ע"י שכבת אפיתל הרשתית הצבעני – RPE).

3. החלל הסופרה-כורואידלי משמש כאיזור למעבר כלי הדם והעצבים, הממשיכים בדרכם אל המקטע הקדמי של העין.

שינויים עם הגיל

עם הגיל מצטברים משקעים שונים ממברנת בְּרוּךְ. משקעים אלו המצטברים בשכבת הקולגן הפנימית של הממברנה נקראים דרוזן (drusen), והם נראים כמו נקודות צהובות-לבנות קטנות ברשתית. משקעים אלו מכילים שברי תאים ורקמת חיבור, והם מצטברים חיצונית ל- RPE ודוחפים את הרשתית פנימה. שינויים אלו גורמים לעיתים בהמשך להתפתחות ניוון מקולרי גילי (AMD), שהוא הגורם הראשי לעיוורון במדינות המפותחות.

מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.

יש לכם שאלה? כתבו לנו ותקבלו תשובה אישית בדוא"ל מהרופא
קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות גולשים

פינוח 30/10/2013

שלום פינוח לבדיק צלומי עיניים פלורסצאין עין ימן אזור היפפולורסנטי בהיקף הטמפורלי העליו של הרשתית ורושם שכלי הדם מטפס באזור בהיקף CAPPILARY DROPOUT עם היפופלורסנציה הקיפת עין שמאל מילוי לא הומוגני של הכורואיד בשלבים מוקדמים בהיקף CAPPILARY DROPOUT ביפופלורסנציה הקיפת צילום שלICG עין ימין מוקד היפופלורסנטי טמפורלי עליון עין שמאל מוקדים היפופלורסנטים בשלבים מוקדמים בקוטב אחורי ומעבר לארקודת מה פירוש שני הפינוחים הים הבדיקה תקינה

שלום רב,
מומלץ להתייעץ עם מומחה למחלות רשתית.
בברכה,
פרופ' אבי סלומון
רופא עיניים ומומחה לקרנית

לייעוץ והכוונה עם פרופסור אבי סלומון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

    נא לבחור סיבת פנייה