במהלך השנים נצברו ידע וניסיון רב בניתוחים של הסרת משקפיים בלייזר, שהפכו את התהליך לבטוח ויעיל. אחד האמצעים החיוניים להבטחת הבטיחות בניתוח היא בדיקת ההתאמה המקיפה, שנותנת מידע רפואי חיוני על מצב העין. בנוסף לבדיקת העיניים הרגילה המבוצעת ע"י כל רופא עיניים, נכללים בבדיקת ההתאמה מרכיבים נוספים, ייחודיים לניתוחי הלייזר. מטרת בדיקת ההתאמה היא לוודא שהעין בריאה, ושאין גורם כלשהוא שיכול להוות מניעה לביצוע הניתוח בבטיחות המירבית.
מומלץ להימנע מהרכבת עדשות מגע קשות לפחות 24 שעות לפני בדיקת ההתאמה (ורצוי אף יותר). יש להביא את המשקפיים הנוכחיות. אם המשקפיים הנוכחיות נרכשו בחודשים האחרונים, יש לנסות ולהביא את זוג המשקפיים הקודם לבדיקת ההתאמה. כדי לדעת אם המספר במשקפיים יציב – מומלץ להביא זוג משקפיים שהיה בשימוש לפחות שנה לפני הבדיקה. לחילופין מומלץ להביא את תוצאות בדיקות המשקפיים מחנות האופטיקה בה בוצעו הבדיקות בשנים האחרונות. ניתן גם להביא את עדשות המגע כדי שנוכל לדעת מהו המספר של העדשות בהן אתם משתמשים.
אם יש או היתה מחלה כלשהיא בעיניים, לכם או לקרובי משפחתכם – אנא הביאו על כך מידע כתוב מרופא המשפחה שלכם לבדיקת ההתאמה. אם יש לכם מחלה אחרת כלשהיא, אתם משתמשים בתרופות כלשהן על בסיס קבוע, או שאתם רגישים לתרופות נוספות – אנא הביאו על כך מידע או מסמכים רפואיים. נשים המתכוונות להיכנס להריון, נמצאות כעת בהריון, או נמצאות לאחר לידה וכעת מיניקות – חשוב מאוד שתמסרו לנו מידע זה.
1. בדיקת רפרקציה (בדיקת המספר במשקפיים) – מבוצעת ע"י האופטומטריסט
2. בדיקת טופוגרפיה ממוחשבת של הקרנית – מבוצעת ע"י טכנאי
3. בדיקת רופא עיניים ושיחת סיכום – מבוצעים ע"י הרופא המנתח
בדיקה זו מבוצעת ע"י אופטומטריסט/ית, ונמשכת כ- 15 עד 20 דקות. בבדיקה זו נבדקת הרפרקציה (תשבורת) של כל עין, ונבדקת חדות הראייה המיטבית המושגת בעזרת הרפרקציה. בנוסף נבדקת המרשם הנוכחי (המספר של המשקפיים הנוכחיות שהנבדק הביא אתו לבדיקה), ונבדק המספר של עדשות המגע, אם יש כאלו. נערכת השוואה בין המספר של המשקפיים הנוכחיות ובין הרפרקציה שהתקבלה בבדיקה הנוכחית, כדי לוודא שקיימת יציבות ברפרקציה של לפחות שנה אחת.
כאשר יש ספק ביציבות הרפרקציה, יעשה ניסיון ליצור קשר עם חנות האופטיקה בה התבצעו בדיקות כאלו בעבר. זאת כדי להעריך את מידת יציבות הרפרקציה במהלך השנים שחלפו.
במקרים בהם לנבדק יש רוחק ראיה (היפראופיה) תבוצע לעיתים קרובות בדיקת רפרקציה גם לאחר מתן טיפות עיניים המרחיבות את האישונים (תהליך הנקרא ציקלופלגיה). בדיקה זו נעשית כדי לגלות האם קיים פוטנציאל לעלייה של ההיפראופיה בעתיד.
כדי להבטיח את דיוק בדיקת הרפרקציה – רצוי להסיר את עדשות המגע לפחות 24 שעות לפני מועד בדיקת ההתאמה.
בדיקה זו מבוצעת ע"י טכנאי. בדיקה זו כוללת טופוגרפיה ממוחשבת של פני הקרנית הקדמיים. בדיקה זו חשובה כדי להעריך את קמירות הקרנית, את מידת האסטיגמציה, ואת סדירות המבנה הטופוגרפי. בדיקה זו נועדה גם לשלול קיומו של קרטוקונוס או של תבניות קרטוקוניות. תבניות כאלו מהוות במקרים רבים סיבה לפסילת המועמד לניתוח.
בדיקה נוספת המבוצעת במסגרת בדיקת ההתאמה היא ע"י מכשיר ה- Orbscan. מכשיר זה מבצע סריקה אופטית של הקרנית, ונותן מידע חשוב על פני הקרנית הקדמיים והאחוריים, ועל עובי הקרנית בנקודות שונות.
גם כאן חשוב מאוד להסיר את עדשות המגע לפחות 24 שעות לפני בדיקת ההתאמה. שימוש ממושך בעדשות המגע עלול לגרום למיפוי קרנית לא תקין, שבו יש עיוות של פני הקרנית בגלל הלחץ הנגרם ע"י עדשות המגע. ככל שמפסיקים את השימוש בעדשות המגע זמן רב יותר לפני הבדיקה – כך המיפוי יהיה מדוייק יותר.
בדיקות עזר נוספות
האופטומטריסט / טכנאי מבצעים שתי בדיקות עזר נוספות:
1. בדיקת קוטר האישונים בחשיכה. בדיקה זו חיונית לקביעת קוטר איזור השיוף בניתוח.
2. הערכת כמות הדמעות בעין, ע"י מבחן שירמר. בבדיקה זו מותקנת רצועת נייר מיוחד בין העפעף התחתון והעין למספר דקות. רצועת הנייר סופגת את הדמעות, ומתקבלת הערכה על כמות הדמעות. בדיקה זו נועדה לשלול מצבים של יובש בעיניים.
3. בדיקת הלחץ התוך-עיני, ע"י מכשיר ה iCARE המאפשר בדיקת מדוייקת של הלחץ תוך מגע מינימלי עם הקרנית.
בדיקה ושיחה עם הרופא המנתח במסגרת בדיקת ההתאמה היא אולי החלק החשוב והמרכזי בתהליך ההתאמה. רופא העיניים משוחח עם הנבדק. בשיחה זו נשאל הנבדק לגבי בריאותו הכללית ובריאות עיניו. כ"כ נשאל הנבדק על מחלות עיניים במשפחתו הקרובה. שאלות נוספות שישאל הרופא כוללות הערכה לגבי יציבות המספר במשקפיים, באיזה גיל הוחל בהרכבת המשקפיים ומתי הוחלפו לאחרונה, וכן לגבי השימוש בעדשות מגע.
בדיקת העיניים כולל את בדיקת המקטע הקדמי של העין בעזרת מנורת סדק (slit lamp – ראה תמונה), בדיקת הלחץ התוך-עיני, ובדיקת קרקעית העין (הרשתית) לאחר הרחבת האישונים.
בנוסף תבוצע בדיקת עובי הקרנית (פכימטריה) בעזרת מכשיר אולטרהסאונד. עובי הקרנית נמדד במספר נקודות במרכז הקרנית.
בתום הבדיקה ידווח הרופא לנבדק על תוצאות הבדיקה, והאם הוא נמצא מתאים לניתוח של הסרת משקפיים בלייזר.
לאחר בדיקת ההתאמה ישוחח הרופא המנתח עצמו עם הנבדק. ההסבר כולל את עקרון הניתוחים להסרת משקפיים בלייזר, השיטות השונות, התוצאות, סיכויי ההצלחה, הסיבוכים ותופעות הלוואי, התהליך עצמו (כולל ההכנות לקראת הניתוח, הניתוח עצמו, והמהלך שלאחר הניתוח), ומה צפוי למנותח בטווח הקרוב והרחוק.
במהלך השיחה האישית עם כל מועמד לניתוח, הרופא המנתח יענה על שאלות, ויתן למועמד מידע אישי הקשור למצבו. הרופא יתן לנבדק הערכה לגבי סיכויי הצלחת הניתוח על פי בדיקת הרפרקציה והבדיקות האחרות. בנבדקים מעל גיל 40 יסביר הרופא את המשמעויות של פרסביאופיה (צורך במשקפי קריאה), ואת האפשרויות השונות במצב זה (לדוגמא: מונו-ויז'ן, שיטה בה עין אחת מתוקנת לראייה לרחוק והעין השניה מתקונת לראייה לקרוב).
שלום רב,ברצוני לבצע ניתוח לייזר השאלה שלי היא במידה ואני מטופלת כעת עקב דלקת אלרגית(שככל הנראה פיתחתי לעדשות המגע) בטיפות עיניים ״אופטיליסט״ ישנו צורך לדחות את הבדיקה או שאפשרי להגיע גם בעת שאני מטופלת עם טיפות עיניים?
נופר
האם עיים שהמספר שלה -1.5 ו – 1.75- וצילנדר מתאימה לניתוח park ? והאם צריך משקפיים לאחר הניתוח?
איך יודעים עם מתאים לי לעשות ניתוח לייזר ?
האם כדי קודם לעבור בדיקה רפואית לראות שאין מחלה או בעיה כלשהי בעיניים.
מה לגבי אלרגיה בעונת האביב.
האם זה דרך קופת חולים ?
שלום רב
איך נעשה תיקון הראיה למי שיש משקפי מולטיפוקל?
קראתי שעין אחת עושים לרחוק ועין שניה לקרוב אבל בחלק מהמקרים אנשים חוזרים למשקפי מולטיפוקל?
מה דעתך בעניין?
אני בת 37 עם מספר משקפיים 5.75, בבדיקת התאמה אמרו לי שיכולה לבצע את שתי השיטות, ליטוש וחיתוך.
אשמח לדעת מה הסיכויים של כל שיטה ואיזו שיטה מומלצת עבורי.
תודה
שלום, אני בן 17 וחצי ועומד לפני הגיוס בדצמבר הקרוב, רציתי לקבוע תור לפר. סולומון לבדיקת התאמה. וכן לקבל מחיר לניתוח PRK.
יוסף
שלום ד"ר,
אני משתמשת באותם משקפי ראייה שברשותי כבר 3 שנים ורואה איתם מספיק טוב בשביל הצרכים היומיומיים שלי. לפני מס' חודשים ביצעתי שתי בדיקות ראיה אצל אופטומטריסטים שונים. אחד אמר שהמספר שלי בעין אחת עלה לפחות בחצי בעוד שהשניה אמרה שהמספר שלי נשאר זהה ואולי עדשות המשקפיים קצת עכורות. האם על סמך המידע הנ"ל המספרים שלי נחשבים יציבים ואני יכולה להתאים לניתוח לייזר?
תודה רבה.
שלום רב,באיזו עיר עתה מנתח? האם יש מימון דרך קופ"ח מאוחדת? תודה.
ליזה
שלום רב פרופ' סלומון,
רציתי לברר האם יש סיכוי סביר שניתוח לייזר יעזור לי לוותר על המשקפיים..
בעין שמאל צילינדר 1.00 , PRISM 1.00 in
בעין ימין צילינדר 0.75, PRISM 1.00 in ועוד 0.5 למטה
בנוסף, יש לי במשקפיים ב EYE FATIGUE לעזרה בקריאה.
אני כבן 50, חובש משקפיים כ 3 שנים, והבעייה שלי היא שכל מסגרות המשקפיים שניסיתי גורמות לי לכאב חריף באף.
אני מודע לכך שאי אפשר לתקן את הפזילה בניתוח לייזר, אך האם תיקון הצילינדר בלייזר יכול לאפשר לי לוותר על המשקפיים ?
תודה רבה !
אלון
רציתי לשאול, יש לי -8. עם עדשות מגע אני לא מסתדרת בכלל. כשאני מרכיבה עדשות מגע ישר יש לי תחושת ריחוף וחוסר ריכוז.
האם זה אומר שגם עם הלייזר אני לא אסתדר? ז.א. לא אתרגל לראיה שלי אחרי הניתוח?
שרה
השאירו פרטים ונחזור אליכם