כדי לשפר את הבטיחות והיעילות של השלב הראשון ב- LASIK, שבו מתבצע חיתוך שכבתי של הקרנית ליצירת מתלה (flap), פותח אמצעי מתקדם יותר, שבו ניתן לבצע את החיתוך עם לייזר במקום עם להב. הלייזר הזה נקרא Femtosecond laser. לייזר זה – הנקרא גם אינטראלאזיק – מאפשר את יצירת המתלה בצורה מדוייקת, ע"י ביצוע חתך שכבתי מדוייק בעומק ובצורה הרצויים.
ניתן כיום ליצור את המתלה ב- LASIK באחת משתי הצורות הבאות:
1. בעזרת להב המותקן בתוך מיקרו-קראטום מכני. המיקרו-קראטום הוא מכשיר מכאני משוכלל שבו נמצא להב זעיר, שנע לצדדים במהירות גבוהה, ומבצע את החיתוך השכבתי של הקרנית.
2. בעזרת לייזר ה- Femtosecond. הלייזר יוצר את מישור החיתוך ואת גבולות החיתוך של המתלה.
יש לציין שבשתי השיטות, הלייזר המבצע את שיוף הקרנית, ושאחראי לתוצאה האופטית בסופו של דבר, הוא לייזר האקסימר. לאחר יצירת המתלה, בין ע"י להב או ע"י לייזר ה- Femotsecond, המתלה מוזז לצד, והאקסימר לייזר מבצע את השיוף על פני הקרנית באותו אופן.
לייזר ה- Femtosecond הוא לייזר מסוג Nd:YAG והוא עובד באורך גל אינפרא-אדום (1053 נאנו-מטר). אלומת הלייזר מתמקדת בנקודה מסויימת הנמצאת במישור החיתוך המתוכנן. כל יריית לייזר יוצרת בתוך הקרנית בועת גז מתפשטת המכילה CO2 ומים (תמונה 1). בועה מתפשטת זו מפצלת את הרקמה בנקודה מסויימת, ומפרידה בין סיבי קולאגן שכנים בקרנית (תמונה 2). תהליך זה נקרא photodisruption. מכיוון שהלייזר עובד בפעימות (פולסים) קצרים מאוד, אין נזק תרמי לרקמה שסביב בועת הגז. בצורה זו נוצרות אלפי בועות זעירות באותו מישור, כשהחיבור בין אלפי הבועיות יוצר מישור חיתוך (תמונה 3).
בעזרת תכנון ממוחשב ניתן ליצור מישורי חיתוך בגדלים שונים ובצורות שונות. ניתן ליצור מתלה עם קוטר רצוי, בעומק משתנה, ובמיקום שונה של ציר המתלה – לפי החלטת המנתח. אנרגיית הלייזר עוברת דרך דיסקת זכוכית הלוחצת על הקרנית ומשטחת אותה במרכז (תמונה 4). הזכוכית המשטחת מוחזקת על הקרנית בעזרת טבעת ואקום, העוזרת לייצב את הקרנית ואת דיסקת הזכוכית במיקום קבוע ויציב במהלך פעולת הלייזר. בועיות הגז נוצרות בזו אחר זו, וכך מישור החיתוך מתפשט בהדרגה עד לגבולות המתלה.
בנוסף הלייזר יוצר מישורי חיתוך אנכיים או אלכסוניים בגבולות המתלה, המתחברים אל מישור החיתוך השכבתי, ומאפשרים את הרמת המתלה העגול וניתוקו משאר הקרנית. בצורה זו ניתן ליצור בצורה מדוייקת מתלה עם גבולות חדים, תוך שליטה על צורת המתלה, גודלו והעובי שלו.
לאחר ביצוע שלב חיתוך הקרנית בעזרת ה- Femtosecond laser, יש צורך במכשיר מכאני (הנקרא ספאטולה) כדי להשלים באופן ידני את ההפרדה במישור החיתוך, וכדי להרים את המתלה ולהזיזו הצידה לקראת השלב השני של הניתוח, שבו מתבצע שיוף הקרנית בעזרת האקסימר לייזר.
ה- femtosecond laser אינו חדש, והוא הוכנס לראשונה לשימוש בארה"ב בשנת 2001. המערכת הראשונה שהוכנסה לשימוש נקראה אינטראלאזיק. מאז הוכנסו בו חידושים שהפכו אותו לבטוח יותר ומהיר יותר. בנוסף פותחו מכשירים דומים ע"י מספר חברות. יחד עם זאת, כמו בכל טכנולוגיה, יש גם בו יתרונות וחסרונות.
חיתוך המתלה בעזרת הלייזר נחשב לבטוח ומדוייק יותר. צורת המתלה מדוייקת יותר, והעובי של המתלה ניתן לשליטה בצורה טובה יותר. בנוסף בשולי המתלה מבוצע חיתוך צידי אנכי או אלכסוני (side cut). צורת חיתוך זאת מאפשרת יציבות רבה יותר של המתלה ואחיזה חזקה יותר לאחר החזרתו למקומו בסוף הניתוח. היתרון הגדול הוא הפחתה משמעותית בסיבוכי חיתוך המתלה בעזרת המיקרוקראטום המכאני (כגון: חיתוך חלקי, מתלה חופשי הנוצר מחיתוך מלא וניתוק ציר המתלה, או חור במרכז המתלה – buttonhole). יתרון נוסף הוא היכולת לבצע חיתוך גם בקרניות מאוד קמורות או מאוד שטוחות.
עוד יתרון בחיתוך שכבתי בעזרת הלייזר הוא היכולת ליצור מתלה דק יותר, בעובי של כ- 110 מיקרון, כאשר עובי המתלה הנחתך ע"י להב הוא 140-160 מיקרון. מתלה דק יותר מאפשר עובי שארי של קרנית גדול יותר, ולכן מאפשר טיפול בטווח גדול יותר של אנשים עם קוצר ראייה גבוה, וגם טיפול במקים בהם הקרניות דקה.
משך החיתוך עצמו של המתלה בלייזר התקצר מאוד, ומ-60 שניות בדורות הראשונים של ה femtosecond laser התקצר משך החיתוך ל 6 – 12 שניות בלבד בדור הנוכחי.
אולם, ככל טכנולוגיה, קיימים מספר חסרונות גם בחיתוך בעזרת לייזר. משך זמן הניתוח הוא מעט ארוך יותר בחיתוך בעזרת לייזר. מכיוון שהחיתוך והשיוף הם שני שלבים שונים, שכל אחד מהם נעשה ע"י מערכת לייזר אחרת, משך הניתוח בחיתוך בעזרת לייזר ארוך יותר. גם משך הזמן שטבעת הואקום מונחת על הקרנית במהלך החיתוך בלייזר ארוך יותר מהזמן שבו מונחת טבעת הואקום בחיתוך עם מיקרוקראטום.
חסרון נוסף, שקשור בעלויות הגבוהות של טכנולוגיות חדשות, הוא העלות המעט גבוהה יותר למנותח בניתוח שבו החיתוך נעשה בעזרת לייזר, יחסית לניתוח בו החיתוך מתבצע ע"י מיקרוקארטום.
יחד עם זאת, טכנולוגיית ה femtosecond laser (או בשם הפופולרי – אינטרלאזיק) היא כיום הטכנולוגיה החדשנית והיעילה ביותר בתחום ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר, שמביאה לתהליך ההחלמה המהיר ביותר מבחינת שיקום הראייה לאחר הניתוח. מרבית המנותחים יראו טוב מאוד מיד לאחר הניתוח, ויום למחרת הניתוח יראו 6/6 וחלקם אפילו 6/5.
שלום,
הייתי אצלך בבדיקת התאמה השבוע והמלצת לי לעבור את הניתוח בשיטת האינטראלסיק (שגרת החיים שלי אכן מאפשרת את זה)
הסתכלתי על שאלות ששאלו אותך כאן ואני רואה שקיים סיכון לאקטזיה בשיטת הלאסיק.
השאלה שלי היא האם הסיכון קיים גם באינטראלסיק? כיוון שהחיתוך מבוצע ע"י לייזר ולא ע"י סכין או שאין קשר?
האם יש דרך לדעת מראש האם הסיכוי לאקטזיה הוא גבוה?
שלום פרופ',
עשיתי בדיקת התאמה גם בקייר לייזר וגם בעיניים, בשניהם אמרו שאני מתאימה לשתי השיטות, אך המליצו בעיקר על האינטרלאסיק בגלל עובי העדשה ובגלל שיש לי צילנדר יחסית גבוה (2-2.5)
אני מאוד מפחדת מהאינטרלאסיק, בגלל חיתוך הקרנית והסיבוכים האפשריים. Prk זה ניתוח יותר קל מבחינה פולשנית, נכון שזמן ההחלמה ארוך יותר, אבל הבנתי שהסיכוי לסיבוכים קטן יותר.
מה אתה ממליץ??
ברשת עיניים אני לא אעשה כי הם לא עובדים עם מכבי, ובקייר אני קצת חוששת. ארצה לבוא לבדיקת התאמה גם בעין טל הדסה.
1) מה גיל המקסימום שבו עדין אתם מבצעים ניתוח הסרת משקפים
2) האם אתם מבצעים ניתוח אינטראלסיק והאם אתם מנתחים בשיטת סמייל
3) האם אתם משתמשים בשיטת חזית הגל בכל המנותחים או רק באלה שמתאימים
4) האם שיטת סמייל הינה למעשה הרחבה של אינטראלאסיק בה אתם מבצעים שני חיתוכים שמאפשרים הוצאת שכבה מתוך הקרנית במקום חיתוך אחד שמאפשר הרמת המתלה. אם כן, מה ניתן להגיד על תופעות הלוואי, ההחלמה והסיכון של אינטראלאסיק יחסית לסמייל.
היי עפ בדיקת התאמה יצאתי מתאימה לניתוח lasik .
האם זה חובה לבצע את ניתוח הfemto lasik או שיש באפשרותי לבצע lasik רגיל . תודה
היי שלום פרופסור אודה לתשובתך
האם הסיכונים והתופעות באינטרלסייק תואמים ללסיק ?
האם השיטת ניתוח אינטרלסייק בהכרח טובה יותר בגלל שהיא הכי חדשה או שאין קשר ? או שהיא משיגה תוצאות טובות יותר
שיטת ה- Wavefront היכן מועילה הכי הרבה בסוג הניתוח .
נכון שבחיתוך יש מיסוך ביכולת השיוף בשיטת הוורפרונט אז מבחינת עדיפות להשיג תוצאת ראיה חדה מומלץ prk ?
מאור
בת 23. עברתי במקומות שונים בדיקות התאמה לניתוח לייזר. בל המקומות אמרו לי שיש לי קרנית דקה ולכן הם לא מוכנים לנתח. האםם יש לכם פיתרון בשבילי? אם כן. מהן התוצאות? ואיך ההחלמה לאחר הניתוח?
אוראל
הייתי בבדיקת התאמה במכון ידוע ומקצועי.יש לי בשתי העיניים 6- ולקריאה 1.75- הרופא המליץ לי ניתוח בשיטת לאסיק ואמר שאין יתרון משמעותי באינטרלאסיק.לא כל כך ברור לי מהם ההבדלים בין שתי השיטות.מבקשת לדעת מה עדיף.תודה!!
שלום, לאחר שעשיתי בדיקת התאמה אובחנתי כמתאימה לניתוח בשיטת האינטרלאסיק.
רציתי לשאול מה הם הסיכונים הכרוכים בניתוח זה והאם קיים סיכוי, גם אם מזערי, של פגיעה שאינה ניתנת לריפוי?
תודה רבה מראש,
שחר.
בוקר טוב,
עברתי ניתוח אינטרלאסיק לפני 7 שנים, סבלתי מסינוור אבל לא משהו שהקשה עלי ביום יום, בשנתיים האחרונות זה החריף אך בשבועיים האחרונים הגעתי למצב שאני לא מסוגלת להתמודד עם תאורת הפלורוסנט במשרד בכלל ואפילו כיסיתי חלק נרחב של התאורה אך עדיין יש סינוור וקושי גדול לעבוד, כמובן שמלווה בכאבי ראש וחולשה, (הגעתי למצב שקשה לי עם תאורה של מסכים או בלילה בנהיגה, או כל מקום שיש בו פלורוסנט)
יש לציין שישנה עכירות לאחר הניתוח של תאי אפיתל על הקרנית.
האם ישנו טיפול לכל מה שציינתי?
תודה מראש
השאירו פרטים ונחזור אליכם