קרטוקונוס היא מילה שמקורה ביוונית ומשמעותה קרנית (Kera) חרוטית (conus). זוהי מחלה מתקדמת של הקרנית שבה הקרנית הולכת ומתקמרת בהדרגה, ומשנה את צורתה מצורת כיפה סימטרית לצורה קמורה מאוד ולא סימטרית.
קרטוקונוס מתבטא בכך שהקרנית הולכת ונעשית דקה במקביל לכך שהיא הולכת ונעשית קמורה יותר עם הזמן. הצורה החרוטית והלא-סימטרית של הקרנית גורמת לכך ששבירת קרני האור במהלכן דרך הקרנית אינה סימטרית, ולכן קרני האור אינן מתמקדות היטב על פני הרשתית. הדמות המתקבלת על הרשתית מעוותת ולא ברורה. התוצאה היא הופעה של צילינדר הולך וגדל במשקפיים, וירידה בחדות הראייה.
קרטוקונוס מתחיל על פי רב בשנות העשרה המאוחרות (בד"כ בסביבות גיל 15-16) או בשנות העשרים המוקדמות, ויכול להתקדם באיטיות במשך מספר שנים. קרטוקונוס יכול לפגוע בקרנית בשתי העיניים או בעין אחת. ככל הנראה קרטוקונוס היא מחלה גנטית, שבה מעורבות גנים שונים באנשים שונים. עד כה נמצא מספר קטן של גנים הגורמים למחלה זו. בנוסף קרטוקונוס יכול להיגרם כתוצאה משפשוף כרוני של העיניים במשך שנים רבות, על רקע דלקת אלרגית בעיניים.
הטיפול הראשוני בקרטוקונוס כיום הוא קרוס לינקינג (קשרי צילוב) של הקרנית, אותו יש לבצע מוקדם ככל האפשר, כאשר המצב מאובחן. כדי לשפר את הראייה יש בד"כ להרכיב עדשות מגע מיוחדות. במקרים הקשים של קרטוקונוס, כאשר עדשות מגע לא יכולות יותר לשפר את הראייה או כשלא ניתן יותר להרכיב אותן, ניתן לבצע השתלת קרנית.
מעוניינים לבצע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר אך אתם לא יודעים האם אתם מתאימים? לבדיקת התאמה חינם השאירו פרטים אצלנו באתר ואחד מניציגנו יחזור אליכם.
הסימנים הראשונים של קרטוקונוס הם ירידה בראייה המלווה בעליית המספר במשקפיים, ובעיקר בצילינדר שגדול יותר מהמספר עצמו.
הסיבה העיקרית להתפתחות הקרטוקונוס היא גנטית במרבית המקרים. כנראה שמדובר במספר רב של מוטציות גנטיות האחראיות על פגמים בחלבונים המבניים המרכיבים את הקרנית. עד כה אופיינו רק חלק קטן מאוד מהליקויים הגנטיים. בחלק קטן מהמקרים הקרטוקונוס נרכש על רקע שפשוף כרוני של העין, בעיקר במחלות אלרגיות של העין בילדים כגון דלקת אביבית.
האבחון של קרטוקונוס נעשה ע"י שילוב של מספר בדיקות: בדיקת המשקפיים שבה הצילינדר גבוה מהמספר, מיפוי ממוחשב של קרנית (טופוגרפיה) שבה נמצא איזור קמור ולא סימטרי, בד"כ בחלק התחתון של מרכז הקרנית, ובידקת פאכימטריה המדגימה קרנית דקה.
הטיפול בקרטוקונוס כולל מספר שלבים, ותלוי במידת החומרה, ובראיה התפקודית של המטופל. הטיפול כולל עדשות מגע מיוחדות, טיפול בקשרי צילוב (קרוס לינקינג), השתלת טבעות, והשתלת קרנית שכבתית או מלאה.
עדשות מגע קשות נותנות פתרון אופטי מצויין בכל השלבים של קרטוקונוס. קיימים סוגי עדשות שונים לקרטוקונוס כגון עדשות קשות רגילות, עדשות היברידיות, עדשת מגע רכה עם עדשה קשה (פיגיבק), עדשות עם גיאומטריהמורכבת ועדשות סקלרליות.
ה"טבעות" הן שני מקטעים בצורת קשת העשויות מחומר קשיח, מושתלות בתוך הקרנית וגורמות לשינוי בצורתה ולהקטנת קמירותה. הטבעות לא מרפאות קרטוקונוס אך גורמות לירידה בקמירותו וליכולת להתאים עגשות מגע בצורה טובה יותר.
קרוס לינקינג (קשרי צילוב) של הקרנית הוא טיפול שמטרתו לייצב את רקמת הקרנית במקרים של קרטוקונוס הנמצא במצב של התקדמות והחמרה. הטיפול מבוסס על שילוב של ריבופלאבין (ויטמין B2) המוזלף על פני הקרנית עם חשיפה לקרינת UV-A. שילוב זה גורם ליצירת קשרים פנימיים בין מולקולות הקולגן המרכיבות את הקרנית. קשרים אלו תורמים להקשחת הקרנית ולמניעת ההתקמרות הגוברת שלה, ולעצירת הקרטוקונוס.
השתלת קרנית מבוצעת כפתרון אחרון לאחר שלא ניתן יותר להרכיב עדשות מגע כל שהן. בניתוח נלקחת קרנית מתורם וחלקה המרכזי מושתל במקום החלק המרכזי של קרנית החולה.
האם מחלת הקרטקונוס היא בלשכה הקידמית?
האם ישנה כיום טכניקה מתאימה להסרת משקפיים בלייזר אם אובחנתי בעבר עם קרטוקונוס, אולם איני סובלת מהסימפטומים , המספר שלי יציב ולא השתנה
שלום שמי חיים בן 41.לפני מספר שנים חלה התדרדרות בראיה, התחלתי להרכיב משקפיים, המספר גדל אבל אני מרגיש שלא רואה טוב עם משקפיים.פניתי לבדיקה לפני ניתוח לייזר להסרת משקפיים, נאמר לי שיש לי קרטקונוס ולא ניתן לעשות לייזר. פניתי לאופטומטריסט שהתאים לי עדשות מגע קשות. אך אני לא מצליח להרכיב אותם למשך זמן ארוך מכיוון שיש לי דלקות ופצעונים לבנים בעיניים.ביצעתי מיפוי קרנית. ברצוני לבדוק ולהבין איך מטפלים בדלקות אחת ולתמיד, והאם הכן יש לי קרטקונוס והאם עדשות מתאימות לי.
האם אתם מטפלים בזה?
היי. אני מושתל קרניות בשתי העניים עקב קרטוקונוס. לפני 20 שנה. הצילינדר שלי הוא 13 בעין שמאל ו 7 בעין ימין. מה האפשרויות המומלצות עבורי להורדת הצילינדרים. תודה.
שלומי
היי אני הייתי בצו ראשון וביקשו ממני בגלל הצילינדר הגבוה בדיקה של רופא עניים בשאלה לקרטוקונוס ואני לא מבינה איזה בדיקה לעשות אשמח שתעזרו לי.
תודה מראש.
רוני
שלום פרופסור
לפני 4 חודשים ביצעתי מיפוי ובעין ימין היה 530 מקרון עובי קרנית.
בבדיקה שערכתי היום עובי הקרנית ירד ל499.
האם הגיוני ב4 חודשים ירידה כזאת חדה?
לציין שלפני חודש וחצי התחלתי להרכיב עדשה סקלרלית לראשונה בעין זו וכי הסרתי אותה 5 יום לפני המיפוי.
הייתכן וזה השפיע על תוצאת עובי הקרנית?
בנוסף מציין כי נתוני המיפוי בקונוס זהים למיפוי הקודם (סטיה קלה)
אודה לתשובתך
בת 38 מרכיבה משקפיים מגיל 6. אחרי לידה שלישית הרגשתי שהראייה פחות חדה ופניתי לרופא עיניים (במקביל גם החלפתי משקפיים הצילינדר גדל מעט) הוא הפנה אותי למיפוי ולהלן התוצאות:
עין ימין אסטיגמציה רגיל מיפוי אחורי תקין עובי קרנית 479 מיקרון
עין שמאל אסטיגמציה לא רגילה מיפוי אחורי תקין עובי קרנית 480 מיקרון
ולסיכום רשום שאין בדיקות קודמות להשוואה אבל העובי דק יחסית (מתחת ל500) ויכול להתאים ל forum frust keratokonus.
האם יש סיבה לדאגה? אודה מאוד לתשובתך
שלום
אני בן 35, לפני מספר שנים בבדיקת התאמה לליזר התגלתה אצלי מחלת קרטוקונוס.
מאז ביצעתי מספר טפוגרפיות לאורך כמה שנים , אין שינוי, הוא נמצא בחלק התחתון ומוגדר כחבוי.
אני מרכיב משקפים ועדשות 3- ללא צלינדר או צלינדר חצי.(לא ברור אם יש שיפור עם צלינדר)
לשאלתי, האם ניתוח לתיקון ראיה זה משהו שאפשר לשכוח ממנו לאלתר או שקיימות אפשריות נוספות?
תודה.
שלום, יש לי קרטקונוס מגיל 12 ועד היום ראיתי עם עדשות סקלרליות ועכשיו אני באופן פתאומי לא רואה בעין הזאת , הרופא אומר שזה בעקבות בצקת ורק הביא לי טיפות מלוחות ואמר שזה ייקח חודשיים. רציתי לדעת אם זה הטיפול הנכון והאם אין צורך בהשתלת קרנית ואולי יש טיפול יותר יעיל?
תודה רבה
שלום רב אני בת 43 סובלת מקרטוקונוס בשתי העיניים. בעיו שמאל לא רואה בכלל עברתי ניתוח השתלת קרנית והבטיחו לי שיהיה שיפור בראיה אך אין כל שיפור ההפך יש הדרדרות מעומדת להסרת תפרים. בעין ימין ישנה הדרדרות בראיה מספר המשקפיים שלי – 9 ונראה לי שגדל לי המספר. אנני רואה כלום לא מזהה פרצופים לא יכולה לראות כתוביות בטלויזיה. אני ממש במצב דכאוני ואנני ישנה בלילות מדאגות. לעבוד הנני מסוגלת ולראות אפילו כתב מדף נייר. האם יכול להיות שהראיה תחזור באופן ספונטני באחד מן הימים? האם הורדת התפרים תעזור בשיפור הראיה? מה אני יכולה לעשות כדי לשפר את הראיה האם יש ניתוח כלשהו שיכול להחזיר את הראיה או מה יכול לשפר את הראיה. איך מחזירים את הראיה בבקשה לתשובתך
השאירו פרטים ונחזור אליכם